להתחברות
לקבלת שם משתמש וסיסמא
הרשם כאן

הגידו "לא" לזקן

הגידו "לא" לזקן

מכיוון שהמילה "זקן" צברה קונוטציות שליליות המשקפות את היחס השלילי של החברה כלפי אוכלוסיית הזקנים, יש להתנגד לשימוש במילה זו ולהעדיף על פניה את השימוש בביטוי "ותיק" או "אזרח ותיק"

אל תקרא לי קשיש >

0
הגידו "כן" לזקן

הגידו "כן" לזקן

אין כל בושה במילה "זקן" ואין שום צורך לפעול להעלמתה מן השיח. אדרבא, מי שנמנע מן השימוש במילה "זקן" פועל להנצחת הסטיגמות על הזקנה.

הגדרת הזיקנה >

תקראו להם זקנים >

יש לנקוט בפעולות הסברה שיחזירו למילה זו את הכבוד המגיע לה. בנוסף, יש להתנגד לשימוש בביטויים חליפיים.

0
שם התואר אינו קובע

שם התואר אינו קובע

מי שמרגיש מחובר לזקנה כלל אינו צריך להיות מוטרד מן האופן שבו החברה
מכנה את הזקנים ואינו צריך לנקוט בגישה אקטיבית-לא נגד השימוש במילה "זקן",
ולא נגד השימוש בביטויים חליפיים, שאינם מעלים ואינם מורידים.

1
sources

תמצית

תקופת המקרא והתלמוד, המילה זקן ייצגה כבוד וחוכמה: "אין זקן אלא מי שקנה חכמה" (קידושין, ל"ב, ב). הזקנים ישבו בשער העיר ושפטו את העם: "נודע בשערים בעלה בשבתו עם זקני ארץ" (משלי לא 23).
הביטוי "זקני השבט" אף הוא מעיד על מעמדם המכובד של הזקנים בעבר.
ואולם ברבות השנים צברה המילה "זקן" קונוטציות שליליות שעומדות בניגוד מוחלט למסורת היהודית, עד כי הפכה למילת גנאי- סמל לאדם חלש, לא מעודכן, תשוש וחלש.
אי לכך קיימת רתיעה מן השימוש במילה "זקן". רתיעה זו משתקפת למשל בשינוי שמה של קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי ל"קצבת אזרח ותיק".
השפה יצרה ביטויים עוקפים למונחים "זקן" ו"זקנה", כגון "אזרח ותיק", "גיל הזהב", "הגיל השלישי" ועוד.
לא רק החברה נמנעת פעמים רבות מן השימוש במונח "זקן": זקנים רבים הפנימו את הקונוטציות השליליות של המונח ומעדיפים שלא יכנו אותם כך.

השאלה לדיון:
האם יש להתנגד לשימוש במילה "זקן" ולנקוט בפעולות הסברה שיביאו להגברת השימוש בביטויים חליפיים?

הדיון הערוך

  • עורך

    תקופת המקרא והתלמוד, המילה זקן ייצגה כבוד וחוכמה: "אין זקן אלא מי שקנה חכמה" (קידושין, ל"ב, ב). הזקנים ישבו בשער… תקופת המקרא והתלמוד, המילה זקן ייצגה כבוד וחוכמה: "אין זקן אלא מי שקנה חכמה" (קידושין, ל"ב, ב). הזקנים ישבו בשער העיר ושפטו את העם: "נודע בשערים בעלה בשבתו עם זקני ארץ" (משלי לא 23). הביטוי "זקני השבט" אף הוא מעיד על מעמדם המכובד של הזקנים בעבר. ואולם ברבות השנים צברה המילה "זקן" קונוטציות שליליות שעומדות בניגוד מוחלט למסורת היהודית, עד כי הפכה למילת גנאי- סמל לאדם חלש, לא מעודכן, תשוש וחלש. אי לכך קיימת רתיעה מן השימוש במילה "זקן". רתיעה זו משתקפת למשל בשינוי שמה של קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי ל"קצבת אזרח ותיק". השפה יצרה ביטויים עוקפים למונחים "זקן" ו"זקנה", כגון "אזרח ותיק", "גיל הזהב", "הגיל השלישי" ועוד. לא רק החברה נמנעת פעמים רבות מן השימוש במונח "זקן": זקנים רבים הפנימו את הקונוטציות השליליות של המונח ומעדיפים שלא יכנו אותם כך. (צפיה בדעה במקור)
  • עורך

    האם יש להתנגד לשימוש במילה "זקן" ולנקוט בפעולות הסברה שיביאו להגברת השימוש בביטויים חליפיים? האם יש להתנגד לשימוש במילה "זקן" ולנקוט בפעולות הסברה שיביאו להגברת השימוש בביטויים חליפיים? (צפיה בדעה במקור)
  • עורך

    הדיון הדיון (צפיה בדעה במקור)
  • עורך

    מכיוון שהמילה "זקן" צברה קונוטציות שליליות המשקפות את היחס השלילי של החברה כלפי אוכלוסיית הזקנים, יש להתנגד לשימוש במילה זו… מכיוון שהמילה "זקן" צברה קונוטציות שליליות המשקפות את היחס השלילי של החברה כלפי אוכלוסיית הזקנים, יש להתנגד לשימוש במילה זו ולהעדיף על פניה את השימוש בביטוי "ותיק" או "אזרח ותיק" אל תקרא לי קשיש > (צפיה בדעה במקור)
  • עורך

    אין כל בושה במילה "זקן" ואין שום צורך לפעול להעלמתה מן השיח. אדרבא, מי שנמנע מן השימוש במילה "זקן" פועל… אין כל בושה במילה "זקן" ואין שום צורך לפעול להעלמתה מן השיח. אדרבא, מי שנמנע מן השימוש במילה "זקן" פועל להנצחת הסטיגמות על הזקנה. הגדרת הזיקנה תקראו להם זקנים יש לנקוט בפעולות הסברה שיחזירו למילה זו את הכבוד המגיע לה. בנוסף, יש להתנגד לשימוש בביטויים חליפיים. (צפיה בדעה במקור)
  • עורך

    מי שמרגיש מחובר לזקנה כלל אינו צריך להיות מוטרד מן האופן שבו החברה מכנה את הזקנים ואינו צריך לנקוט בגישה… מי שמרגיש מחובר לזקנה כלל אינו צריך להיות מוטרד מן האופן שבו החברה מכנה את הזקנים ואינו צריך לנקוט בגישה אקטיבית- לא נגד השימוש במילה "זקן", ולא נגד השימוש בביטויים חליפיים, שאינם מעלים ואינם מורידים. (צפיה בדעה במקור)

מקורות עקריים