להתחברות
לקבלת שם משתמש וסיסמא
הרשם כאן

תקציר

קורונה – משבר בתי האבות

מדיניות הממשלה ומשרד הבריאות בהתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה בבתי אבות.

אתגר בידוד הדיירים

אתגר בידוד הדיירים

בעוד בידוד האוכלוסייה המבוגרת נדון בפורום זה בעבר (למעבר לדיון  בידוד כלל אוכלוסיית הזקנים ראו כאן), סוגיה זו תתמקד בבידוד דיירי בתי האבות ובהשלכות הסגר על אוכלוסייה שברירית זו. כידוע, במחלקות בתי האבות מתגוררים דיירים רבים, חדר האוכל והחללים הציבוריים משותפים, כמו גם אנשי הצוות מטפלים בדיירים רבים בו זמנית. כל אלו מהווים כר פורה להתפרצויות נגיף הקורונה במהירות.

בתחילת המשבר ולנוכח החשש מהתפרצות הנגיף, הורה משרד הבריאות על איסור כניסת מבקרים אל בתי האבות והדיור המוגן ברחבי הארץ אליהם (הנחיות אשר פורסמו ב10/3/20). גם לאחר שכלל המשק יוצא מהבידוד, המשיכו לחול בעבור דיירי המוסדות הגבלות חמורות על כניסת מבקרים או יציאה מחוץ למוסד, צעד הנתפס בעיני רבים כפגיעה באוטונומיה ובזכויות האדם שלהם.

ראש מטה מגן אבות ואמהות  פרופ' נמרוד מימון  גיבש נוהל מסודר לפתיחת בתי האבות למבקרים. נוהל זה נתקל בהתנגדות גם מצד מנהלת אגף גריאטריה במשרד הבריאות וגם על ידי חלק ממנהלי בתי האבות בגלל מחסור בתקציב לבקרת הביקורים (תקציב הדרוש למניעת התפרצות נוספת).

פעילים ממאבק משפחות הדיירים מתחו ביקורת על כך שלמרות השיפור במצב התחלואה בבתי האבות, נוהל הביקורים לא השתנה, הדבר המזיק לדיירים לא פחות מהקורונה והחלו בהליך להגשת עתירה לבג"ץ.

הצורך בבדיקות סקר

הצורך בבדיקות סקר

בדיקות לאנשים א-סימפטומטיים מקרב אנשי הצוות והדיירים למניעת התפשטות המחלה בבתי האבות, היות ודיירים רבים שוהים יחדיו, כמו גם אנשי הצוות באים במגע עם מספר רב של דיירים, קורה ועד שהאדם יגלה תסמיני המחלה, הוא עלול להדביק דיירים ואנשי צוות רבים.

עמדת משרד הבריאות היא צמצום את כמות הבדיקות ואילו מטה אבות ואימהות (שהוקם במטרה לנהל את בתי האבות בתקופת הקורונה) לוחץ להרחיב את כמות הבדיקות בבתי האבות

.

.

רקע: מגפת הקורונה פגעה באופן דרמטי בבתי האבות. משבר זה הציף שורה של מחדלים וליקויים בהתנהלות משרד הבריאות והגופים האחראים. כניסתם של אנשי צוות חולי קורונה, מחסור בציוד מיגון וביצוע מספר נמוך של בדיקות לאיתור חולי קורונה הובילו להתפרצות המחלה בבתי האבות. התמותה בקרב דיירי בתי האבות גבוהה ועומדת על כ-42% מכלל הנפטרים מהנגיף. בכדי להגן על הדיירים ולמנוע מוקדי התפרצות החליט משרד הבריאות על סגירת המוסדות למבקרים מבחוץ. סגר זה משפיע באופן שלילי על רווחתם הנפשית של הדיירים.

מחאת המשפחות: בעקבות המשבר החלה להתגבש מחאה ארצית של משפחות הדיירים בבתי האבות והמוסדות הסיעודיים, אשר דרשו  להעביר את הטיפול ממשרד הבריאות לגורם ניהול על וליישם תכנית בשם "מגן אבות ואימהות". מטרת התכנית היא הבטחת החוסן הלאומי והגנה על אוכלוסיות האנשים הזקנים ואוכלוסיית בעלי המוגבלויות השוהים במסגרות החוץ ביתיות, אל מול התפשטות מחלת ה-COVID19.

בלי תקצוב של התכנית, הדיירים ימשיכו להיות חשופים לסכנת הידבקות.

הדיון

האם הדיור המוגן נפגע במגיפת הקורונה?

x

הבהרה! לאחר בדיקה, מתברר שהדיורים המוגנים אכן לא נפגעו בתחלואה בקורונה.
במקביל, הצורך בציוד מיגון ובצוות משלים, במיוחד הקשיים בבידוד הגורף שהוטל – חייבו התמודדות בפני עצמה.
בהזדמנות זו כדאי לעשות סדר בהבדלים שבין סוגי הדיור הקיימים לאוכלוסיית הקשישים .
ראו בלינק זה

ההבדל בין הדיור המוגן לבתי האבות

ההבדל בין הדיור המוגן לבתי האבות

יצחק בריק

x

בעקבות משבר הקורונה חלה עלייה בהתעסקות של התקשורת ,ומתוך כך של האוכלוסייה כולה- במה שקורה בבתי אבות. האם אנו נותנים מספיק מחשבה מה קורה שם בימי חול?
עד כמה הדיירים במחלקות התשושים, סיעודיות ותשושי הנפש מבודדים בימי שגרה??? כמה מהם יוצאים לאן שהו? לבית קפה ? לנשום אוויר?

הרי רובם הגדול מבודדים כל השנה כי הם בקומה 2 או מינוס 3 ואין צוות ולא תמיד בני משפחה שיוציאו אותם.

הבידוד , ויותר מזה הבידוד החברתי קיים שם כל יום כל היום. ולא רק בימי קורונה

כמובן שבימי המשבר הדבר אף מחמיר כי גם בני המשפחה- הקשר היחידי עם העולם החיצון- נלקח מהם. מי יתן ונוכל כולנו- אנשי מקצוע, משפחה ויותר מכל זקנים- ליצור שינוי מהותי בנושא. כל מי שחווה על בשרו את הבידוד בבית- לא יכול להעלות על עצמו להישאר במרחב אחד חודשים ואף שנים- כפי שקורה במוסדות.

תמר דשבסקי

תגובה אחת
  • אירית רבינוביץ

דילמת הסגר על בתי האבות

x

מגיפת  הקורונה פגעה בצורה חמורה בבתי האבות . כמעט 50% מהמתים מקורונה בגל הראשון היו מבתי האבות . לפיכך החליטו  משרד הבריאות ומנהלי בתי האבות על איסור כניסת מבקרים אל בתי האבות ברחבי הארץ אליהם ראו  כאן

גם לאחר שכלל המשק יוצא מהבידוד, המשיכו לחול בעבור דיירי המוסדות הגבלות חמורות על כניסת מבקרים או יציאה מחוץ למוסד, צעד הנתפס בעיני רבים כפגיעה באוטונומיה ובזכויות האדם שלהם.

לאחר הירידה בתחלואה והיציאה של המשק מהסגר  גובש במטה מגן אבות ואמהות  (שהוקם  להתמודדות עם המשבר בבתי האבות )  נוהל מסודר לפתיחת בתי האבות למבקרים.

נוהל זה נתקל בהתנגדות אגף הגריאטריה במשרד הבריאות וגם על ידי חלק ממנהלי בתי האבות.

 משפחות הדיירים יצאו למאבק לשחרור מהסגר בנימוק שהבידוד פוגע גם בשלומם הנפשי של הדיירים .

הקפאת הביקורים בבתי האבות

הקפאת הביקורים בבתי האבות

x

האם ישנה דרך לאזן בין שמירה על בריאות הדיירים לבין שמירה על שלומם הנפשי?
האם נכון ואחראי לאפשר ביקורי משפחות לאור התפשטות הקורונה במוסדות אלו?
האם להעדיף את שלומם הנפשי של דיירי בתי האבות על שלומם הפיזי ?

הידרדרות נפשית מול סכנה לחיים ?

הידרדרות נפשית מול סכנה לחיים ?