תקציר
הדיון
העלייה בתוחלת החיים הביאה לגידול ניכר במספר הזקנים האוחזים בהגה. הנהיגה מקנה לזקן תחושות של עצמאות, חירות וחיוניות, והיא מרכיב חשוב בעולם המבקש לקדם "זקנה פעילה"- active aging. נמצא כי הפסקת הנהיגה בגיל מבוגר עלולה להוביל לפגיעה בדימוי העצמי, לבידוד חברתי ולדיכאון.
עם זאת, יש לקחת בחשבון כי הנהיגה בגיל השלישי טומנת בחובה סכנה מוגברת בגין הבעיות הבריאותיות ההולכות ומצטברות: הירידה בקואורדינציה ובמהירות התגובה, הדרדרות הראייה והשמיעה- כל אלו מגדילות את הסיכוי לתאונות דרכים. מחלות ספציפיות המתפרצות בזקנה, כגון פרקינסון ואלצהיימר- פוגמות אף הן באיכות הנהיגה ומסכנות את הנהג ואת הסביבה.
עד לשנת 2011 החוק בישראל חייב כל בעל רכב לעבור בדיקות רפואיות החל מגיל 65 ולאחר מכן כל שנתיים. בעקבות העלייה בתוחלת החיים חל שינוי בחוק. כיום, נהג רכב פרטי חייב בבדיקות רפואיות החל מגיל 70 בבואו לחדש את רישיונו, ולאחר מכן כל 5 שנים.
השאלה המרכזית: החל מאיזה גיל יש להטיל על הנהג בדיקות רפואיות, ובאיזו תדירות?
החל מאיזה גיל יש להטיל על הנהג בדיקות רפואיות, ובאיזו תדירות?
החוק הנהוג בישראל כיום יוצר את האיזון הנכון בין האינטרס של הנהגים הזקנים לבין האינטרס הציבורי. מבחינת האינטרס של הנהגים הזקנים, הוא מהווה שיפור ביחס לחוק שהיה נהוג עד שנת 2011
זה היה החוק שהונהג בישראל עד שנת 2011, אז הוא שונה בשל העלייה בתוחלת החיים. יש לחזור למצב חוקי זה שכן החוק הנהוג בישראל כיום מסכן יתר על המידה הן את הנהגים הזקנים והן את כלל הציבור
אין להתחשב כלל בקריטריון הגיל הכרונולוגי! יש להשית על כלל נהגי ישראל בדיקות רפואיות אחת ל-5 שנים
חובה חוקית לביצוע בדיקות רפואיות תקופתיות- תנאי לחידוש רשיון נהיגה
-
x
הנהיגה מצריכה יכולות קוגניטיביות ופיזיולוגיות.
מצופה שאצל האדם הזקן תחול ירידה קוגניטיבית ופיזיולוגית, אך אין זה בהכרח כך.
ישנם צעירים הסובלים מירידה תפקודית, בעוד קשישים רבים מיטיבים לתפקד
בסיטואציות הדורשות ערנות גבוהה, כמו נהיגה.
לפיכך אני סבורה שכל אדם צריך לעבור מבחן כשירות אחת לחמש שנים, ללא קשר לגילו.
עם התקדמות מדע הרפואה – בכלל, ועם עליית תוחלת החיים – בפרט, הרוב הגדול של האנשים בני 65 ומעלה מתפקדים לא פחות טוב מאנשים הצעירים מהם בעשר – עשרים שנה! אם אקח את עצמי לדוגמא, אני בן 73.5, צועד מדי יום 7 – 8 קילומטר, בקצב של 8.5 – 9 דקות לק"מ. אני פותר את תשבצי ההיגיון הקשים ביותר הקיימים בעברית, קורא הרבה, עושה הגהות לספרים, אני לא מרכיב משקפיים לראייה מרחוק וכן הלאה ואין שום סיבה להיבדק כל שנתיים. לעניות דעתי, אני נוהג בבטיחות מירבית ולא מהווה שום סיכון לשאר המשתמשים בכביש. דווקא הנהגים הצעירים יותר, הם המסוכנים יותר, מכיוון שהם פחות שקולים, פחות מודעים לסכנות בכביש והם נוטים יותר להמר ולקחת סיכונים, דבר שאינני עושה באופן מוחלט!
עמוס אוזר
אם אקח את עצמי לדוגמא, אני בן 73.5, צועד מדי יום 7 – 8 קילומטר, בקצב של 8.5 – 9 דקות לק"מ.
אני פותר את תשבצי ההיגיון הקשים ביותר הקיימים בעברית, קורא הרבה, עושה הגהות לספרים, אני לא מרכיב משקפיים לראייה מרחוק וכן הלאה ואין שום סיבה להיבדק כל שנתיים.
לעניות דעתי, אני נוהג בבטיחות מירבית ולא מהווה שום סיכון לשאר המשתמשים בכביש. דווקא הנהגים הצעירים יותר, הם המסוכנים יותר, מכיוון שהם פחות שקולים, פחות מודעים לסכנות בכביש והם נוטים יותר להמר ולקחת סיכונים, דבר שאינני עושה באופן מוחלט!